Tijdelijke spierontspanners

Zet je rimpels op non-actief

Tijdelijke spierontspanners werden eerst gebruikt voor de behandeling van een aantal neurologische aandoeningen zoals het onwillekeurig knipperen van het ooglid (blepharospasme) of scheefhals (torticollis). De toxines hielpen om spierspasmen in te dijken. Een tiental jaar geleden ontdekte men dat deze toxines ook hun nut hebben in de esthetische geneeskunde. Veel huidrimpels ontstaan door gelaatsexpressie en gebruik van de mimiekspieren. Door sommige gelaatsspieren met de toxines te ontspannen, verminderen ook de huidrimpels.

Maak een afspraak
Tijdelijke spierontspanners

Wat zijn het?

Toxines worden beschouwd als een geneesmiddel. Omdat er een reclameverbod op geneesmiddelen geldt, mag de merknaam van toxines niet meer wettelijk vermeld worden. In plaats van de merknaam spreken we nu meer over botulinetoxine, BTX of tijdelijke spierontspanners. In de Benelux zijn er drie geregistreerde toxines.

 • Abobotulinetoxine A
 • Incobotulinetoxine A
 • Onabotulinetoxine A

Deze drie toxines hebben een conforme werking maar toch is er een duidelijk onderscheid. Ze verschillen namelijk in de houdbaarheid, de voorgeschreven dilutie en de mate waarin ze wegvloeien van de injectieplaats. Alle andere toxines moet je absoluut vermijden. De productie ervan gebeurt vaak in twijfelachtige laboratoria waardoor de flesjes besmet kunnen zijn met bacteriën of waardoor de standaardisering afwijkt en er een enorm verschil is in de sterkte van de botulinetoxine per flesje.

Tijdens een behandeling met tijdelijke spierontspanners wordt de stof botulinetoxine A rechtstreeks geïnjecteerd in de spieren die verantwoordelijk zijn voor kraaienpootjes, fronsrimpels of de rimpeltjes in het gebied rond de mond. Botulinetoxine A is een zuiver, uit de natuur verkregen eiwit dat de signaaloverdracht tussen de zenuw en spier blokkeert. Hierdoor krijgen de spieren in je gelaat de kans om zich te ontspannen en zullen de diepe lijnen zichtbaar verzachten tot verdwijnen. Omdat je spier tijdelijk ontspannen is, krijgt de huidplooi niet meer de kans om dieper te worden. Met tijdelijke spierontspanners zet je je rimpels letterlijk op non-actief.

De injectie met tijdelijke spierontspanners gebeurt met een superdun naaldje (The Invisible Needle®), is vrijwel pijnloos en duurt slechts 10 tot 15 minuten. Na de injectie kan de huid een beetje rood en gezwollen zijn. Deze roodheid trekt vanzelf weer weg in het eerste halfuur na de behandeling. Ongeveer twee weken na de injectie is het resultaat van de tijdelijke spierontspanners optimaal. De injectie brengt je spier zo’n drie tot zes maanden tot rust. Daarna is het effect uitgewerkt en is het aangeraden om de behandeling te herhalen. Met tijdelijke spierontspanners is het zo dat hoe vaker je een behandeling ondergaat, hoe langer het effect van de behandeling meestal meegaat.

Ontdek onze behandelingen met

Tijdelijke spierontspanners

Resultaat

Een natuurlijke uitkomst

Wanneer de tijdelijke spierontspanners correct worden geïnjecteerd, zullen ze een erg mooi resultaat opleveren. De behandeling met tijdelijke spierontspanners kan je afstemmen op jouw wens. Wens je een strak effect of een subtiele correctie zodat je gezicht nog kan bewegen? De dosis en injectietechniek wordt erop afgestemd zodat niemand merkt dat je bent behandeld met een tijdelijke spierontspanner. Een mooi en natuurlijk resultaat is ons doel.

Behandeling

Tijdelijke spierontspanners zijn volkomen veilig

Tijdens het consult wordt de medische voorgeschiedenis in kaart gebracht. Met uitzondering van enkele medische condities is het gebruik van tijdelijke spierontspanners veilig. Na de behandeling kan je wat roodheid ervaren op de injectieplaats in het gelaat. Soms ontstaat er een kleine blauwe plek door de injectie en in een zeldzaam geval kan er hoofdpijn of een zwaar gevoel optreden dat spontaan bijtrekt. De bijwerkingen treden op als gevolg van de verspreiding van de oplossing in de nabijgelegen spieren. Dit kan leiden tot een tijdelijke verzwakking van deze spieren.

Heb je vragen over de bijwerkingen? Twijfel niet en contacteer ons nu.

Behandeling

Is een behandeling met tijdelijke spierontspanners pijnlijk?

Bij het injecteren van tijdelijke spierontspanners gebruiken we zeer dunne naalden. De prik zelf voel je bijna niet waardoor er ook geen verdoving nodig is. Het inspuiten van de tijdelijke spierontspanners kan een beetje branderig aanvoelen. Tijdelijke spierontspanners zijn namelijk een droog poeder dat we oplossen in fysiologisch zout. Dit zout veroorzaakt het branderig gevoel.

Effect

Wanneer is het resultaat zichtbaar?

Tijdelijke spierontspanners hebben 10 tot 14 dagen nodig voordat ze het optimale resultaat bereiken. Wacht dus eerst even deze twee weken af voordat je oordeelt over het resultaat. Mocht je na deze twee weken niet tevreden zijn met de behandeling, nodigen we je graag uit voor een controle afspraak. Deze controle afspraak wordt het best binnen de twee à vier weken na de behandeling ingepland. Het effect van de tijdelijke spierontspanners zal tot zes maanden aanhouden, hierna is een herhaling van de behandeling aangewezen.

Wanneer je vaker een behandeling met tijdelijke spierontspanners ondergaat, kan het zijn dat het resultaat sneller optreedt. Dit komt omdat je hersenen sneller in staat zijn om het effect van de tijdelijke spierontspanners te herkennen.

Tips

Waar moet je op letten?

Bij het gebruik van tijdelijke spierontspanners is de kans op een bloeduitstorting of andere bijwerkingen minimaal. Volgende tips helpen je om de bijwerkingen verder te minimaliseren.

 • Start vijf dagen voor de behandeling met de inname van Arnica tabletten of druppels.
 • Stop één week van tevoren met voedingssupplementen/vitamines zoals Vitamine C, E, Magnesium, Zink, Ginko Biloba, Omega/Visolie, St. Janskruid en Kurkuma.
 • Drink 48 uur voor de behandelingen geen alcohol.
 • Eet 48 uur voor de behandeling geen knoflook.
 • In de eerste vier uur na de behandeling mag je niet gaan liggen. De rest van de dag mag je niet naar de sauna, in de zon, sporten of het behandelde deel masseren.
 • Voor een optimaal resultaat kan je tijdens het eerste uur na de behandeling de spieren veelvuldig aanspannen door je wenkbrauwen op te trekken, de ogen samen te knijpen of te fronsen.
 • Draag geen make-up tot zes uur na de injecties.
 • Drink geen alcohol tot zes uur na de behandeling.
Tijdelijke spierontspanners

De remedie tegen hyperhidrosis

Tijdelijke spierontspanners zijn niet alleen een cosmetisch middel om hardnekkige rimpels te bestrijden. Personen die leiden aan hyperhidrosis, overmatig zweten, zijn vaak enorm geholpen met tijdelijke spierontspanners. In dit geval wordt botulinetoxine A geïnjecteerd in de okselhuid met het doel om de signaaloverdracht van de zenuwuiteinden naar de zweetkliertjes te blokkeren waardoor ze geen zweet meer produceren. Verder kunnen tijdelijke spierontspanners ook de oplossing bieden bij personen die last hebben van aanhoudende migraine of tandenknarsen.

Contacteer ons

Ontdek wat Derma Crea voor jou kan betekenen

MAAK EEN AFSPRAAK